SPRAWOZDANIE Z MARCOWEGO SPOTKANIA SKNG UP

We wtorek 12 marca o godzinie 20:30 odbyło się kolejne spotkanie Studenckiego Koła Naukowego Geografów Uniwersytetu Pedagogicznego. Uczestniczyło w nim 18 członków z kierunków geografia, gospodarka przestrzenna oraz turystyka i rekreacja. Spotkanie prowadziła przewodnicząca koła Barbara Bugajska wraz ze swoją zastępczynią Weroniką Ślęczek.

W pierwszej kolejności podziękowano byłym opiekunom Koła drowi Witoldowi Jusze oraz nieobecnemu drowi Danielowi Okupnemu za ich pracę, zaangażowanie i poświęcony czas. Okazano wdzięczność brawami i owacjami na stojąco, a przewodnicząca wręczyła pamiątkowe wyróżnienia. Dr W. Jucha skierował do członków koła kilka słów, tym samym życząc owocnej pracy w przyszłości.

Ze względu na zmianę opiekunów została poruszona kwestia nowych osób sprawujących piecze nad działalnością Koła. Opiekunem został dr hab. Jacek Szmańda, prof. UP, z którym dotychczasowa współpraca przebiega bez zarzutu, a wkrótce do SKNG prawdopodobnie dołączą kolejni wykładowcy.

Z radością powitano nowych członków, którzy przybyli na spotkanie i dołączyli do SKNG UP.  Współpraca z pewnością będzie owocna.

Z najbliższych wydarzeń omówiono organizację Dnia Otwartego UP 19.03.2019 , na który zaplanowane zostało m.in. oglądanie skamieniałości pod mikroskopem, konkursy z nagrodami, film z działalności Koła oraz wyjście na dach budynku, gdzie znajduje się stacja pomiaru jakości powietrza. Wielkimi krokami zbliża się również majowy Festiwal Nauki i Sztuki. W związku z tym wydarzeniem pojawiły się pierwsze pomysły tj. planszówkę monopoli związaną z przemysłem w Polsce, czy gra miejska.

Wkrótce członkowie Koła zaprezentują efekty odbytych wyjazdów terenowych. 18-19 marca w Białymstoku odbędzie się konferencja, na której zostaną przedstawione wyniki badań z torfowisk i mokradeł na Orawie. Kolejnie w kwietniu Kołowicze udadzą się do Sosnowca, gdzie będą prezentować rezultaty projektu realizowanego na Cyprze. Planowana jest również prezentacja efektów z wyjazdu na Syberię.

Następnie wspomniano o współpracy SKNG z czasopismem Studens Scribit oraz z Samorządem Studentów Uniwersytetu Pedagogicznego, które podjęto dzięki zaangażowaniu Jakuba Pałuckiego. Wkrótce będzie można spodziewać się publikacji artykułów z wyjazdu członków koła na Syberię. Pojawiły się także propozycje współpracy z Wydziałem Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska Akademii Górniczo-Hutniczej.

W dalszej kolejności przypomniano o akcji „Poznajmy się” skierowanej głównie do nowych członków, w której każdy opisuje w kilku zdaniach siebie i swój region. Powstał również pomysł warsztatów pisania artykułów naukowych, który spotkał się z dużym zainteresowaniem członków. Dodatkowym czynnikiem motywującym może być fakt, że wydawane czasopismo SKNG zyskało awans z 2 na 5 punktów. W najbliższym czasie odbędzie się spotkanie zarządu wraz z dyrekcją i opiekunami, na którym zostaną omówione najważniejsze sprawy dotyczące czasopisma.

Później przedstawiono osoby odpowiedzialne za realizację niektórych projektów Koła. Przybliżyły one wszystkim swoje zadania i plany. Pierwszy pomysł związany jest  z historią SKNG. Opiera się on na studium literatury i wywiadach z byłymi członkami i opiekunami Koła. Za projekt odpowiedzialna jest Daria Wiejaczka. Następnie poruszono kwestię kwietniowego rajdu w Bieszczady, pierwszej takiej imprezy organizowanej przez SKNG. Maria Kalwińska, jedna z głównych organizatorów rajdu, przedstawiła przybliżony plan wyjazdu. Kolejny projekt dotyczy współpracy SKNG ze studentami programu Erasmus+, którym zajmuje się Dagmara Szpyra. W najbliższy wtorek tj. 19.03 odbędzie się pierwsze spotkanie integracyjne. Nad warsztatami geologicznymi w przedszkolach i wyjścia do szkół opiekę sprawuje Kinga Bargieł. Zyskały one dużą popularność wśród najmłodszych uczniów, dlatego w planach są już nowe miejscowości, do których udadzą się nasi członkowie.

Ostatni poruszony temat spotkania dotyczył nowych pomysłów i zainteresowań członków, tak aby każda osoba mogła realizować swoje pasje oraz zdobywać nowe doświadczenia w ramach SKNG.

Na koniec były opiekun dr Witold Jucha podsumował działalność Koła jako dużą pomoc organizacyjną dla wielu wydarzeń odbywających się na naszej uczelni, cenną działalność na rzecz edukacji oraz rozwijania studenckiej działalności naukowej.

Dagmara Szpyra